Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

"ΑΜΑΡΤΩΛΟ" ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ (?)

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη άρπαξε την Κρητική ομάδα το 1979 στο ξεκίνημα της επαγγελματικής εποχής του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή ήταν μια απροκάλυπτη προσπάθεια ώστε να στηθεί μια τροφοδοτική ομάδα για το κύριο ενδιαφέρον τους, τον Παναθηναϊκό.
Η σχέση «γονέα – παιδιού» των δύο ομάδων που παίζουν στην ίδια κατηγορία, κατακρίθηκε σφοδρά από τα τέλη της δεκαετίας του 70 αλλά τίποτα δεν έγινε ουσιαστικά για να ερευνηθεί η νομιμότητά της.
Αντίθετα ο Παναθηναϊκός και ο ανταγωνιστής Ολυμπιακός έφτιαξαν παρόμοιες σχέσεις και με άλλες ομάδες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Στον ΠΑΟ ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε ήδη εγκαθιδρύσει την αυτοκρατορία του το 1979 και η οικογένεια πείστηκε να βοηθήσει την ομάδα της Κρήτης, βγάζοντας από το αδιέξοδο τον τότε πρόεδρο κ. Νίκο Δουλουφάκη που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


Με τον ΟΦΗ ασχολήθηκε σχεδόν προσωπικά και αποκλειστικά ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, ο οποίος όχι μόνο ταξίδευε συχνά στο Ηράκλειο για να δει τα ματς από την εξέδρα των φανατικών (!) αλλά υπήρξε και ο θεμελιωτής του προπονητικού κέντρου του ΟΦΗ που σήμερα φέρει το όνομά του.


Το 1997 όμως, μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη, ο Παντελής Μυριοκεφαλιτάκης, αρχικά φοβούμενος δύσκολες ημέρες για την ΠΑΕ ζήτησε από τον ιδιοκτήτη της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλείου κ. Μανώλη Παπακαλιάτη να ηγηθεί ομάδας επιχειρηματιών για να διασφαλιστεί το μέλλον της. Ο Μ. Παπακαλιάτης (πατέρας του γνωστού ηθοποιού) αρνήθηκε. Στη συνέχεια κατέφυγε στην «εύκολη λύση» η οποία έχει το όνομα «Παιανία». Μια λύση η οποία δε συμφωνεί με την Κρητική υπερηφάνεια και λεβαντιά. Τυπικά οι μετοχές της ΠΑΕ ΟΦΗ, ανήκουν στον Π. Μυριοκεφαλιτάκη, όμως, κουμάντο στα διοικητικά κάνει κάποιος άλλος. Αργότερα ο Π. Μιριοκεφαλιτάκης μπλέχθηκε και σε σκάνδαλο «πουλημένων παιχνιδιών».


Έτσι φτάσαμε στο ολοκληρωτικό καθεστώς «συνιδιοκτησίας» ΟΦΗ και ΠΑΟ. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης (πρώην πρόεδρος του ΠΑΟ), είναι αυτός που διαχειρίζεται ακόμη τους οικονομικούς πόρους στον ΟΦΗ. Φυσικά τα ποσά που ξοδεύονται στην αθηναϊκή και την Κρητική ομάδα έχουν δεχτεί οξεία μείωση τα τελευταία χρόνια.


Για τις σχέσεις των δύο ΠΑΕ έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα επικριτικά σχόλια από τα ΜΜΕ και ο ΟΦΗ ήταν η πρώτη ΠΑΕ που έλαβε από τον ελληνικό Τύπο επισήμως την ετικέτα της «θυγατρικής»


Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2005 όπου η ομάδα του ΟΦΗ «πωλήθηκε» από τον Παντελή Μυριοκεφαλιτάκη σε ένα Ηρακλειώτη επιχειρηματία ονόματι Φανούρη Βατσινά ο οποίος επαγγέλλεται ήδη προικός. Κάθε επάγγελμα εφ’ όσον είναι τίμιο είναι και σεβαστό, αλλά εδώ γεννιέται το ερώτημα: πώς μεταβιβάστηκαν οι μετοχές αυτές; Πού βρήκε τα χρήματα ο κος Βατσινάς ώστε να αγοράσει μια τέτοια ομάδα; Ερωτήσεις που θα μπορούσε με άνεση να απαντήσει ο κος Βατσινάς αλλά αντί αυτού τις αποφεύγει 3 χρόνια τώρα αφήνοντας υπόνοιες για τον ομφάλιο λώρο που ενώνει την κρητική ομάδα με την Αθήνα.


Την περίοδο 2005-2006 ο κος Κόκαλης μήνυσε τις παε ΠΑΟ και ΟΦΗ για συνιδιοκτησία. Η αρμόδια Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (όπως ανακοινώθηκε τότε) δεν ανακάλυψε κάτι που να μαρτυρά τη σχέση αυτή. Μετά από 2 χρόνια όμως (Κυριακή 20 Μαΐου 2007) η εφημερίδα «φίλαθλος» βγάζει στο φως της δημοσιότητας ένα αποδεικτικό στοιχείο το οποίο είχε και έχει στα χέρια της η ΕΕΑ όσον αφορά την ύπαρξη σχέσης μεταξύ των 2 παέ αφού υπάρχει μια οφειλή 815,205,43 euro της παε ΟΦΗ προς την παε ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. Σημειωτέων, απαγορεύεται οποιαδήποτε ανταλλαγή χρημάτων ή παιχτών αν δεν εγκριθεί πρώτα από την ΕΠΟ και στην προκειμένη περίπτωση ουδείς απο την ΕΠΟ κάτι ήξερε.
Λίγο αργότερα, μετά από την αποκάλυψη αυτή της εφημερίδας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού δηλώνει στην τηλεόραση «είναι γνωστό σε όλους πως υπήρχε σχέση μεταξύ των 2 ομάδων, αλλά με τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου δεν υπάρχει πια»


Σε αυτά τα 10 χρόνια πολλά έχουν ακουστεί για επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για τον ΟΦΗ, ωστόσο δεν έχουν ποτέ καταθέσει επίσημη πρόταση στον όμιλο Βαρδινογιάννη, ούτε φυσικά στους υποτιθέμενους ιδιοκτήτες της ομάδας. Παρόλο που το καλοκαίρι του 2006 ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης κος Βατσινας έβγαλε προς πώληση (για 7 μέρες!!!!!!) την ΠΑΕ τιμολογώντας την 7.000.000 euro δεν εμφανίστηκε κανένας να αγοράσει μια ομάδα "μαγαζί γωνία", αφού η δυναμική της είναι τεράστια... είναι η ομάδα του Ηρακλείου και όλης της Κρήτης! Την ίδια στιγμή μεγαλοεπιχειρηματίες αγοράζουν τον Αστέρα Τρίπολης......


Σε ανακοίνωσή τους οι SNAKES με αφορμή τη δημιουργία της Super League αναφέρουν:


«Όλοι ξέρουν τι γίνεται στον ΟΦΗ. Και όλοι σιωπούν. Βλέπετε, η συγκυρία δε σηκώνει τέτοια: Κόκκαλης και Βαρδινογιάννης τα «βρήκαν» σε επίπεδο κορυφής και τα μαχαιρώματα προσωρινά σταμάτησαν. Κρατήθηκαν και μερικά προσχήματα. Όταν όμως οι δυο δυνάστες του ποδοσφαίρου τα «σπάσουν» ξανά, ο ανίσχυρος και χωρίς αξιόπιστη ιδιοκτησία ΟΦΗ θα ξαναγίνει έρμαιο στις ορέξεις τους. Θα κατηγορείται πάλι για «τσάτσος» και «παράρτημα» από ανθρώπους που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για την εξυγίανσή του παρά μόνο τον χρησιμοποίησαν για τα δικά τους συμφέροντα. Και θα χρησιμοποιείται από την άλλη πλευρά σα παραμάγαζο και μόνο, σκοτώνοντας και τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας που του άφησε ένας δικός τους αγαπητός άνθρωπος και ευεργέτης του ΟΦΗ, ο αείμνηστος Θόδωρας. Και ο κόσμος του ΟΦΗ, ο τελευταίος που φταίει, θα βλέπει πάλι τον κάθε καιροσκόπο να παίζει με την αξιοπρέπειά του.»


Από τον Συντιχάκη του 1979 μέχρι τον Πετρόπουλο του 2008, απευθείας από τον Παναθηναϊκό έχουν έρθει στον ΟΦΗ 36 παίχτες, ενώ υπάρχουν άλλοι 24 οι οποίοι άνηκαν στον ΠΑΟ και ήρθαν στην ομάδα του Ηρακλείου μέσο κάποιας άλλης ομάδας. Σύνολο 60 παίχτες μέχρι σήμερα. Από αυτούς 8 πήραν «μεταγραφή» από τον ΟΦΗ στον ΠΑΟ και εν τέλει επέστρεψαν στον ΟΦΗ.


Ο Παναθηναϊκός από τον Πουπάκη του 1981 μέχρι και τον Καρνέζη του 2007 έχει πάρει από τον ΟΦΗ 17 παίχτες.


Αυτή τη στιγμή στον ΟΦΗ αγωνίζονται 6 παίχτες (2 από αυτούς ακολούθησαν τη διαδρομή ΟΦΗ-ΠΑΟ-ΟΦΗ) οι οποίοι ανήκουν στον ΠΑΟ ή φόρεσαν κατά το παρελθόν τη φανέλα του. Από αυτούς ο ένας (Τζόρβας) έχει τατουάζ το σήμα του ΠΑΟ στο πόδι του, είναι βασικός και αναντικατάστατος και άλλος ένας (Ρουμπάκης) όταν πήρε μεταγραφή από τον ΟΦΗ στον ΠΑΟ δήλωσε «πάω στην ομάδα της καρδιάς μου»… αργότερα επέστρεψε στον ΟΦΗ και φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας.


Για την περίοδο 2007-2008 (ήρθαν Τζόρβας, Πλιάγκας, Γκάντζεφ. Πετρόπουλος)... στην ομάδα μας αγωνίζοντα από αριστερά προς τα δεξιά: Τζόρβας, Πίτσος, Πετρόπουλος, Ρουμπάκης, Γκάντζεφ, Πλιάγκας.


Επίσης στον Παναθηναϊκό "μεταγράφει" ο Καρνέζης

Να επισημάνουμε πως οι παραπάνω παίχτες (όπως και οι υπόλοιποι 65) δεν φταίνε σε τίποτα. Όμως σε αυτούς ο κόσμος του ΟΦΗ βλέπει τη ζωντανή απόδειξη της συνιδιοκτησίας και αυθόρμητα αντιδρά. Φυσικά σε αυτό δε βοηθούν καθόλου δηλώσεις τύπου Ρουμπάκη.

Κλείνοντας να αναφερθούμε και στο αγωνιστικό, στις αναμετρήσεις μεταξύ ΟΦΗ και ΠΑΟ. Η ομάδα της Κρήτης έχει κερδίσει 5 φορές, 16 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα ενώ έχει χάσει στα υπόλοιπα 38. Σημειωτέον, και στα 5 παιχνίδια που κέρδισε ο ΟΦΗ, στον πάγκο της ομάδας καθόταν ο Ευγένιος Γκέραρντ.


Ο Κώστας Φραντζέσκος πρώην παίχτης του ΠΑΟ παίρνει την εκδίκησή του σκοράροντας και τα 2 γκολ στην τελευταία νίκη του ΟΦΗ (2-1) το 1996.


Φυσικά η μεγαλύτερη «νίκη» που πέτυχε ποτέ ο ΟΦΗ επί του ΠΑΟ, ήταν το 1997, χρονιά που απεβίωσε ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης, όταν απέσπασε ισοπαλία με 1-1 ( με τη «φονική» κεφαλιά του Κουτσουπιά -φωτό) στο ΟΑΚΑ. To αποτέλεσμα αυτό άφησε τον ΠΑΟ εκτός Ευρώπης ύστερα από 14 χρόνια, ενώ η ομάδα του ΟΦΗ κατοχύρωσε την 3η θέση και το Ευρωπαϊκό εισιτήριο.


http://www.youtube.com/watch?v=u7TXtKNQwN8


----------------------------------------------------------------------------------

Ακολουθεί ρεπορτάζ όσον αφορά την κίνηση (σ.σ. "μαϊμού" όπως αποδείχτηκε) Κουκάκη για την αγορά της ΠΑΕ ΟΦΗ αλλά και όλες οι εξελίξεις που αυτή επέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: